İçeriğe geç

İŞ Eski Türkçede Ne Demek

Eski dilde iş ne demek?

İş – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe īş “yapmak, çalışmak” kelimesinden türemiştir.

Eski Türkçede var ne demek?

var – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe bār “sahip olmak, özellik (isim); “var (yüklem)” kelimesinden türemiştir.

Eski Türkçe güç ne demek?

“Kuvvet, güç, kudret” anlamına gelen Eski Türkçe kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği bulunmayan *kü- kökünden, Eski Türkçe +Iş ekiyle türemiştir.

Eski Türkçede sahip ne demek?

“İs” Eski Türkçede sahip anlamına gelir. Terkedilmiş yer aynı zamanda “ıssız yer” anlamına gelir.

Mevad ne demek?

Her şeyin özü ve esası.

Eski dilde işçi ne demek?

Osmanlı Türkçesi’ndeki ایشجی‎ (işci) kelimesinden türemiştir; morfolojik olarak İş + -çi.

Zuzu ne demek?

Zuzu oyun demek 😁2 Temmuz 2024

Sundu ne demek?

Sund kelimesinin İngilizce-Türkçe sözlükteki anlamı sun [astr.]

Ödke ne demek?

Bir olaydan sonra, o kişinin olaydan sorumlu tutulup tutulmadığına bakılmaksızın, bir kişiye bağırmak, küfür etmek veya hakaret etmek. Bazen içsel mırıldanma olarak da görülebilir. Çocuklarda çok sık gördüğümüz öfke davranışları şunlardır: çığlık atmak, kendini yere atmak, yere vurmak ve bağırmak.

Eski Türkçede hayat ne demek?

Türkçe’de Bengü/Bengi/Mengü/Mengi kelimeleri tüm sonsuzluk (veya sonsuzluk) anlamına gelir. Yaşamın yaşamı, dünyanın tüm mitolojilerinde bulunan bir kavramdır.

Eski Türkçede başarı ne demek?

B) Tuncer Gülensoy, Türkçe kelimelerin kökenleri sözlüğünde başarıyı Türkçe’de “başarı” olarak tanımlamıştır. Kelimeyi Eski Türkçede iyi ne demek?

Osmanlı Türkçesi ایو‎ (eyü), Eski Anadolu Türkçesi eygü‎, Eski Türkçe 𐰓𐰏𐰇‎ (edgü), Proto-Türkçe *ed-gü (“olağanüstü, iyi”), *ed (“şey, mal”).

Eski Türkçede umut ne demek?

Umut kelimesi, Eski Türkçede “istemek, umut etmek” anlamına gelen um- fiilinden, Türkçede +ut ekiyle türemiştir. Öte yandan, Farsça “umut” kelimesinin bir alıntısı olduğu da düşünülmektedir. Türkçede ilk kullanımı 15. yüzyıldan önce Dede Korkut kitabında görülür.

Yaşuk ne demek?

Clauson, sözlüğünde (1972) “yaşuk/yoşuk II” kelimesinin anlamını “miğfer” olarak vermiştir. Kelimenin tarihi de 18. yüzyıla dayanmaktadır. Osmanlı Türkçesinde “miğfer” anlamına geldiğini söyler.

Eski Türkçede ışık ne demek?

Eski Türkçe yasuk “ışık, güneş” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yasu – “parlamak” ve Eski Türkçe eki +Uk’dan türemiştir. Daha fazla bilgi için Light makalesine bakın.

Sundu ne demek?

Sund kelimesinin İngilizce-Türkçe sözlükteki anlamı sun [astr.]

Eski dilde meslek ne demek?

Mesleki adları oluşturan -CI, günümüze kadar bilinen en eski Türkçe metinlerde kullanılan eklerden biridir. Bu ek, Köktürk anıtlarından Uygurlara, ilk İslam eserlerine ve günümüze kadar 1300 yıllık süre boyunca sıklıkla kullanılmıştır.

Sındır ne demek?

İşte Sındır kelimesinin anlamları… Sındır nedir, ne anlama gelir? Sındır kelimesinin şu açıklamaları bulunmaktadır: Yenilmek, mağlup olmak, kırılmak, ufalanmak, bozulmak, Sındır’ın yaptığı eylem veya durum. Sındı kelimesi makas anlamına gelmektedir.

Yeyrek ne demek?

Eski Türkçede “en iyi”, “çok daha iyi” anlamlarında kullanılan yegräk sözcüğü, Bilecik’te “daha yüksek güzel”, “daha yüksek iyi” anlamındaki g>y değişimi sonucu yeyrek biçimiyle kullanılırken; Balıkesir-Çaypınar haliçlerinde (DerS: 4261) g>ğ değişimi sonucu yeğrek (I) biçimiyle yaşamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir