Sheehan sendromu nedir tıpta?
Akut Sheehan sendromu olgusunda klinik ve radyolojik görüntüleme bulgularının değerlendirilmesi. 2020;4(3):186-191. Sheehan sendromu (SS), doğum sırasında veya sonrasında aşırı kanama ve hipovolemiye bağlı olarak gelişen bir hipofiz ve adrenal yetmezliktir.
Hipofiz bezi hastalıkları nelerdir?
En sık görülen hipofiz bozuklukları arasında büyüme hormonu eksikliği, hipofiz adenomu, hipofiz tümörü (kanser), hipofiz apopleksisi, akromegali, diabetes insipidus ve Cushing hastalığı bulunur. Çocuklarda büyüme ve cinsel gelişimin yavaşlaması ve hipoglisemi (düşük kan şekeri) gibi sorunlara neden olur.
Şiyan hastalığı nedir?
Siyanoz, kandaki oksijen seviyesinin dokulara ulaşamaması sonucu cildin, dudakların, parmak uçlarının ve tırnak yataklarının renginin mavimsi-mor veya griye dönmesine neden olan patolojik bir durumdur.
Hipofiz bezinde sıkıntı olduğu nasıl anlaşılır?
Hipofiz bezi baskı etkileri: Baş ağrısı, yorgunluk ve depresyon gibi nesnel olmayan semptomlara neden olabilir. İştah ve kilo değişiklikleri: İştahta artış veya azalma ve kilo değişikliklerine neden olabilir. Üreme sorunları: Cinsel işlev bozukluğuna veya üreme sorunlarına neden olabilir.
Hipofiz bezi hangi organları etkiler?
Başka bir deyişle, hipofiz bezindeki bir sağlık sorunu cinsel gelişimi, tiroidi, büyümeyi ve gelişimi etkiler. Üst beyin merkezinden gelen emirler hipotalamus aracılığıyla hipofiz bezine iletilir ve hipofiz bezi hormon salgılamaya başlar.
Stres hipofiz bezini etkiler mi?
Adrenalin ve diğer nörobiyolojik elementlerin ilişkisi Kortizol kan şekeri düzeylerini artırır, bağışıklık sistemini baskılar ve beyindeki stres yanıtını düzenleyen hipotalamus-hipofiz-adrenal bezlerini etkiler.
Şükran sendromu nedir?
Sjogren sendromu, bağışıklık sisteminin tükürük ve gözyaşı gibi vücuttaki sıvıları üreten bezlere saldırdığı bir otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sistemi bezlerinin hasar görmesi nedeniyle sıvı üretiminin kısıtlanması nedeniyle vücutta, özellikle ağız ve gözlerde kuruluk meydana gelir.
Addison sendromu nedir?
Addison hastalığı, adrenal yetmezlik olarak da adlandırılır, vücudun belirli hormonları yeterli miktarda üretemediğinde ortaya çıkan nadir bir durumdur. Addison hastalığı, böbreklerin hemen üzerinde bulunan adrenal bezlerinin yeterli kortizol salgılayamaması nedeniyle oluşur.
Sisi hastalığı nedir?
Beyin sisi, koronavirüs hastalarında belgelenen bir tür zihinsel yorgunluk ve kafa karışıklığıdır. Tıbbi bir tanı olmayan beyin sisi tanımı, düşünme yeteneğini etkileyebilecek belirli semptomları ifade eder. Beyin sisi, bir kişinin sosyal yaşamını ve günlük görevleri yerine getirme yeteneğini etkileyebilir.
Beyin MR’da hipofiz görünür mü?
Her hipofiz kisti tümör değildir. Hipofiz kistleri bazen başka nedenlerle yapılan MRI taramalarında tesadüfen keşfedilebilir.
Hipofiz bezi düzgün çalışmazsa ne olur?
Penis ve testis gelişimi yoktur. Erkeklerde libido azalması, erektil disfonksiyon ve düşük sperm sayısı vardır. Sakal tıraşı sıklığında azalma, yorgunluk, kas atrofisi, bazen meme büyümesi ve koku alma duyusunda bozulma olabilir. Ergenlikte ergenlik gecikir ve ses kısıklığı olur.
Hipofiz bezine hangi doktor bakar?
Hipofiz hastalıklarının tanı, tedavi ve takibi deneyimli endokrinolog, nöroradyolog, deneyimli beyin cerrahları, nöropatologlar ve radyasyon onkologlarından oluşan multidisipliner bir ekip tarafından yapılmalıdır.
Nelson sendromu nedir tıpta?
NELSON SENDROMU: ACTH salgılayan hipofiz adenomu olan hastalarda bilateral adrenalektomi yapıldığında, ACTH salgılayacak kortizol olmadığı için ACTH çok yüksek plazma seviyelerine yükselir. Cilt pigmentasyonu artar. Tümör ilerler. %50’si makroadenomdur.
Shogen sendromu nedir?
Sjogren sendromu, bağışıklık sisteminin tükürük ve gözyaşı gibi vücuttaki sıvıları üreten bezlere saldırdığı bir otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sistemi bezlerinin hasar görmesi nedeniyle sıvı üretiminin kısıtlanması nedeniyle vücutta, özellikle ağız ve gözlerde kuruluk meydana gelir.
Apopleksi nedir tıpta?
Felç (Antik Yunanca ἀποπληξία (apoplexia) “darbe” kelimesinden gelir) bir iç organın yırtılması ve buna bağlı semptomların ortaya çıkması anlamına gelir.
Simmond hastalığı nedir?
Simmonds hastalığı, kadınlarda en sık görülen ve ilerleyici, aşırı kilo kaybı, erken yaşlanma, yüz derisinin kırışması, kasık ve koltuk altı kıllarının dökülmesi, diş çürüğü, libido ve cinsel fonksiyon kaybı ile birlikte bazal metabolizma hızında belirgin bir azalma ile karakterize klinik bir durum olarak tanımlanabilir. Simmonds hastalığı, kadınlarda en sık görülen ve ilerleyici, aşırı kilo kaybı, erken yaşlanma, yüz derisinin kırışması, kasık ve koltuk altı kıllarının dökülmesi, diş çürüğü, libido ve cinsel fonksiyon kaybı ile birlikte bazal metabolizma hızında belirgin bir azalma ile karakterize klinik bir durumdur.